Syreskader på tænderne

Tandlæger oplever i disse år, at flere får syreskader på tænderne. Undersøgelser viser, at cirka hver sjette teenager har syreskader på tænderne. Det kan der være mange grunde til. En del af forklaringen kan være, at sodavands­flaskerne er blevet større, og at mængden af energidrikke, der bliver solgt i Danmark, er steget markant.

Syre fra drikkevarer, mad og fra maven kan ætse dine tænder. Når tænderne udsættes for syre, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid og flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig gendannes.

Syreskader er et stigende problem, som enten er relateret til kost og drikkevaner eller skyldes for meget mavesyre (refluks). Syren ætser emaljen på tænderne. Tanden kan ikke selv gendanne mistet emalje.

Ting, der øger risiko for syreskader

  • Moderne, sund levevis med f.eks. hjemmelavede frugtjuice og smoothies
  • Energidrikke
  • Højt sodavandsforbrug
  • Sportsudøveres forbrug af energidrikke og geler
  • Mavesyre
  • Hyppige opkastninger

Behandling af syreskader på tænderne

Forsvunden tandemalje fra syreskader kan ikke gendannes. Så det er vigtigt, at du kommer så hurtigt som muligt til tandlægen, hvis vi skal behandle skaderne.

Har du mindre skader, kan vi behandle dig med en lakering, små plastfyldninger og med flour. Har dine tænder taget stor skade, skal vi måske i gang med tandkroner og andre indgreb.

Men kom endelig forbi, hvis du er i tvivl om hvorvidt du har syreskader.

Tandlægeforeningen

Få gode råd om syreskader